Cristi Danileț, la 32 de ani de la condamnarea la moarte a soților Ceaușescu: „În numele legii??” Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces

Cristi Danileț, la 32 de ani de la condamnarea la moarte a soților Ceaușescu: „În numele legii??” Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces
Sursa: Fotografia #M012, Fototeca online a comunismului românesc
Publicat: 25/12/2021, 17:23

Cristi Danileț, recent exclus din magistratură printr-o decizie a Șecției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), critică modul în care a fost instituită instanța care a condamnat la moarte cuplul prezidențial în 25 decembrie 1989, spunând că acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și acum peste trei decenii, un „proces penal”.

În urmă cu 32 de ani, dictatorul comunist Nicolae Ceaușesu și soția lui erao condamnați la moarte de o instanță instituită în grabă.

„Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”, scrie Cristi Danileț, care a postat și comunicatul CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE, publicat în Monitorul Oficial nr, 3 din decembrie 1989:

Sursa: Monitorul Oficial

În comunicatul din 25 decembrie 1989, Consiliului Frontului Salvării Naţionale anunța că „Revoluția a învins”, iar „vinovăţia dictatorului şi a foştilor săi lachei în faţa istoriei şi a legilor va fi stabilită de tribunale, care vor hotărî cu toată severitatea sancţiunile cuvenite pentru acţiunea de distrugere a ţării”:

Sursa: Monitorul Oficial

 Potrivit datelor oficiale, la ora 14.50, a fost pusă în aplicare sentinţa Tribunalului Militar Excepţional.

„Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism”, este de părere judecătorul exclus din magistratură.

Cristi Danileț consideră că procedura în urma căreia soții Ceușescu au fost condamnați nu reprezintă un proces echitabil, cu o execuție.

„Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac. „În numele legii”?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces”, a scris Cristi Danileț.

Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de „civili”, a conchis magistratul exclus.

Execuția cuplului Ceaușescu

Pe 22 decembrie 1989,  în jurul orei 19.00, soții Ceauşescu au fost duși în incinta UM 01417 Târgovişte, unde au rămas arestați  până pe 25 decembrie, când, în urma unui proces rapid, la fața locului, au fost condamnați și executaţi.

La 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, procesul evenimentelor rămâne una dintre restanțele sistemului de justiție din România. În noiembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, să retrimită dosarul Revoluției la Parchetul General, pentru a reface actul de acuzare, după ce anchetatorii exclud mai multe probe.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis la ICCJ de procurorii militari în aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procurorii îi acuză pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, de infracţiuni contra umanităţii. Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.

Potrivit rechizitoriului, începând cu seara de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă activitate de inducere în eroare, prin diversiuni şi dezinformări. Prin instaurarea unei „psihoze generalizate a terorismului” ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice și ordine militare contradictorii, care au dus la moartea a 862 de revoluționari și rănirea altor 2.150, dar și la arestarea a sute de persoane.

Ancheta procurorilor militari a mai stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului Ceauşescu, printr-un proces penal simulat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×